Jo puoli vuotta hacklabia!

Hiphei! Nokian hacklab on ollut konkreettisesti olemassa jo puolisen vuotta, ja nyt voidaankin luoda yleispätevä katsaus toiminnan kukkasiin ja saavutuksiin. Virallisempi katsaus kevätkokousta ennen tapahtuneista asioista löytyy wikistä. Tässä postauksessa projekteja ja saavutuksia esitellään kevyemmin, kuvan ja tekstin yhteissommittelun keinoin.

Hacklabin tilat sijaitsevat fyysisesti Nokian Portin 0-kerroksessa, ja paikan päälle on päässyt (ja pääsee) torstaisin  väijyaikaan klo 17-19, jolloin jäseniäkin on aina paikalla.

Labille saatuun CNC-sorviin tutustumista (Kuva: M. Leppänen)

 

Tiloille on saatu koottua lahjoitusten, hankintojen ja tehokkaan kierrätyksen tuloksena paljon erilaista materiaalia ja välineistöä, kuten työkaluja, mitta- ja työstölaitteita ja muuta näperreltävää. Tilassa on myös labin palvelin ja nettiyhteys.

 

Xboxin levypesään tutustumista työntäyteisellä elektroniikkatyöpisteellä (Kuva: M. Leppänen)

 

Uusi Nokia Ry on saanut toimintaansa varten avustuksia pitkin vuotta. Tilan alkuaikoina Ulla Tuomisen säätiö myönsi 5 000 euroa opetustoimintaa varten, maaliskuussa Alfred Kordelinin säätiö myönsi 3 000 euroa apurahaa toiminnan aloittamiskustannusten kattamiseksi. Lisäksi hacklab sai 200 euroa kannusterahaa toimintaa varten FUUGin (Finnis Unix Users Group) säätiöltä.

Toiminnasta kiinnostuneet ihmiset ovat vierailleet tiloilla pitkin vuoden alkupuoliskoa. Ensimmäiset varsinaiset avoimet ovet järjestettiin jo lauantaina 24.2., jolloin kourallinen väkeä ilmaantui paikalle jutustelemaan, ihmettelemään ja näpertelemään.

Pitkin vuotta on ehditty askarrella vaikkapa niin erilaisten elektronisten kuluttajalaitteiden korjauksen parissa, tutkittu sähköpolkupyörien sielunelämää, korjattu vanhoja ompelukoneita sekä polkupyöriä, uudistettu työkalujen akkuja, entisöity vanhoja tietokoneita, muokattu autojen ohjausjärjestelmiä ja paranneltu ohjauslaitteita pelikäyttöön.

 

Vanha opetustietokone manuaaleineen tutustumisen alla, vieressä tuoreempi vastaava tuote (Kuva: M. Leppänen)

 

Lämpimän kesän jäljiltä toimintaa ollaan aktivoitu syksyä kohden. Elokuussa lab-poppoo piipahti Nokian kaupungin harrastustorilla, jossa ihmiset pääsivät ihmettelemään paitsi montaa muuta lajia, myös hacklabilaisten projektien ihmeitä. Kiinnostusta tuntui riittävän melkoisesti.

 

Hacklabin messupisteen toinen puolisko Harrastustorilla (Kuva: R. Lehto)

 

Harrastustorilla katseita keräsi muun muassa jäsenen paikalle tuoma modulaarisyntetisaattori valoineen ja värikkäine johtoineen (Kuva: R. Lehto)

 

Kohti syksyä on siis hyvä lähteä jo melko hyvin varustellun tilan kera. Kirjoittanemme lisää pläjäyksiä labin ja yhdistyksen toiminnasta ja yhteistyökuvioista sitä mukaa kun mitäkin tapahtuu.

Lisää hyödyllistä tietoa hacklabista, projekteista ja ties mistä löytyy omasta wikistämme jota pyrimme päivittelemään epäsäännöllisen säännöllisesti.

Lisäksi hacklabin toimintaan voi tutustua Facebook-ryhmästä ja -sivulta käsin sekä tältä juuri selaamaltasi verkkosivustolta.

 

Labilla ihmeteltiin kesällä muun muassa teslakäämiä (Kuva: R. Lehto)